Savez udruženja likovnih umetnika Jugoslavije (SULUJ) je osnovan 1947. godine kao krovno udruženje likovnih umetnika Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a zatim je prerastao u savez republičkih i pokrajinskih udruženja likovnih umetnika.

Istorijski osnivači saveza su Udruženje likovnih umetnika Srbije, Udruženje likovnih umjetnika Hrvatske, Društvo slovenskih upodabljajočih umetnikov, Udruženje likovnih umetnika Bosne i Hercegovine, Društvo na likovnite umetnici na Makedonija i Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore. Osnivanjem Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, u Savezu su zastupljena u pokrajinska udruženja.

Savez je osnovan sa zadatkom da na najvišem političkom nivou utiče na likovnu politiku, unapređenje strukovnih pitanja, postavljanje standarda u pogledu radne i poreske politike, postizanje sinteze likovnih umetnosti, kao i načina organizovanja umetničke prakse u oblasti likovnih umetnosti u odnosu na druge društvene sfere. Ove zadatke Savez je sprovodio kroz Izvršni i Nadzorni odbor, Umetnički savet i Kongres SULUJ-a, kao najviši organ Saveza.

Danas SULUJ čije Udruženje likovnih umetnika Srbije, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženje likovnih umetnike Kosova i Metohije. Od svog osnivanja u kontinuitetu realizuje svoju delatnost na adresi Terazije 26 u Beogradu, gde od 1994. godine upravlja izložbenim prostorom Galerijom SULUJ. Takođe, od 1982. godine, SULUJ raspolaže ateljeima u Parizu, u Cite Internationale des Arts i sprovodi rezidencijalni program za likovne umetnike.

SULUJ LOGO Download