Izložba radova novoprimljenih članova ULUPUDS-a 2023.

2023

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Геометрија магле и дима

Зоран Л. Пантелић

Јесењу сезону Галеријa СУЛУJ отвара самосталном изложбом под називом „ Геометрија магле и дима“ Зоранa Л. Пантелићa, мултимедијалнoг уметникa, чланa УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Сачињена од радова на папиру, већих димензија, изложба је посебно пројектована за простор галерије у Палати Анкер (1906). Сегменти су тако укомпоновани, да чине динамичну целину, како садржајно – иконографску тако и ликовну, зналачки користећи светлост и висину зидова. Аутор је годинама истраживао „флуидне феномене“, могућности њиховог трансфера у форму и колорит, користећи знања из архитектуре, фотографије, сликарства, али и искуства калеидоскопске „слике“.Поставка траје до 15. октобра 2022.Добродошли!

……………………………………………………………

СИТЕАНКЕ – уметнице новог жанра

У оквиру „СУЛУЈ – СИТЕ 40 година сарадње“, изложба
три уметнице млађе генерације, резиденткиње јединственог међународног пројекта у
Србији.

Наташа Крстић, Ива Ћук Пешић и Анђела Мујчић наступиће са делима у сликарским
(комбинованим) техникама која су настала пре односно током боравка у СИТЕ у Паризу(CITE Int.
Des Arts), у протеклих 5 година. Заједнички именитељ три уметнице је њихово интересовање за
свакодневни живот ( свет гламура, традиционалнe породице, славља, маскенбала) у коме се
преплићу сенке критичности, малограђанштине, декаденције али и сјај „ Joy de vivre“. По овим
значењима, могу да се означе као протагонисткиње континуитета европског и српског жанр
сликарства, односно „нове фигурације“ седамдесетих.

EROS ART

Izložbu EROS ART možete posetiti i tokom ove nedelje, produžena je do 22. januara! Dobrodošli!

Srećna Nova!!

EROS – ART

13.12.2021.

У понедељак 13. 12. 2021. од 19 часова, у Галерији СУЛУЈ отвара се групна изложба под називом ЕРОС – АРТ.

This image has an empty alt attribute; its file name is eros-art-suluj-2021.jpg


На поставци, чији су инспиратори уметници Марија Ђурић и Драган Ристић, учествује 12 професионалних уметника из Србије и 3 из Црне Горе, различитих генерација, са 35 радова, насталих углавном техникама на папиру и од папира, са неколико примера уља и дела на плексигласу, као и посебне уметности – стрипа.


Експонати у фокус постављају веома стари тематски круг ЕРОТСКОГ и његове везе са савременом културом, испитујући га кроз контексте широке провенијенције : лирске, драматичне, интроспективне, провокативне, ироничне, чак и политичке. Спонтано окупљање око теме даје могућност тумачења које разликује уметничко дело из ове области од тржишне манипулације еротским и порно индустрије. Пре свега то су иконолошка сложеност уметничког призора, померање интенције еротског садржаја, и у класичнијим примерима – радост живљења.

This image has an empty alt attribute; its file name is bojanic-suluj-21.jpg

Ускршњи програм Драмског удружења младих ДРУМ ЗзззУМ

Од 26. – 30.04 2021. у простору Галерије СУЛУЈ су представљени, у оквиру Ускршњег програма, ликовни радови деце школског узраста Драмског удружења младих ДРУМ ЗзззУМ (оснивач и организатор изложбе Душица Живковић) инспирисани делом Луиса Карола „Алиса у земљи чуда“ (ликовни педагог Љубица Станчић). Дела из области ликовне и примењене уметности – цртежи, слике, лампе, текстил, играчке.
Пратећи програм :

Радионица калиграфије за одрасле

Радионица за децу коју воде млади из Центра „Звезда“

Чајанка код Алисе, од 18, 30 завршна радионица израде играчака од папира

 

…………………………………………………………………………..

 

 

USPOMENE I SEĆANJA : IZAZIVANJE ILI PRAZNINA

Marija Petković

 

Od 12. do 23. 01. 2021. u Galeriji SULUJ bila je predstavljena postavka izložbe USPOMENE I SEĆANJA : IZAZIVANJE ILI PRAZNINA,, umetnice Marije Petković.
Ambijentalna postavka složene strukture sačinjene od slika, fotografija na platnu, ready made objekata, asamblaža…
Povezanih ispitivanjem identiteta,  između tradicionalno – nostalgičnog do osporavanja savremenih imperativa ženstvenosti kao ikone stila.

…………………………………………………………………………………….

 

 

SULUJ cestitka 2021

 

2021

 

…………………………………………………………………………………………………………………………

Бонсаи пејзажи

19 – 31. октобaр 2020. г.

Маријa Машa Јовановић

12za sajt 1 Marija M JOvanović lily 70x100cm colored pemcil 2017

“A tree that is left growing in its natural state is a crude thing. It is only when it is kept close to human beings who fashion it with loving care that its shape and style acquire       the ability to move one.”

Utsubo Monogatari (The Tale of the Hollow Tree) c.970

Промишљајући о упливима „слике природе“ на емоције појединца, академска сликарка Марија Маша Јовановић изложбеном поставком критички анализира еколошке проблеме данашњице. Синтагма „човек и природа“ као да је неповратно направила јаз међу њима. Савремени живот подстиче њихову узајамну незаинтересованост. Тежња ка свету идеја и апстрактним мислима удаљила је савременог човека од природе. Живописни пејзажи постали су постери профила на друштвеним мрежама. Заборављамо да смо саставни део природног света у којем сваки наш чин има повратни одговор. Сведеним ликовним језиком, готово ахроматски, уз тек понеке нежне преливе зелене боје или црвени акценат, ауторка креира метафору свеопште отуђености од сопствених корена. Присутни минимализам кореспондира осетљивости природе, линије као ликовног израза и, напослетку, самог интимног доживљаја уметнице. Она се поиграва асоцијацијама, двосмислено, као што се човек данашњице друштвено ангажује како би заштитио природу, парадоксално, од самога себе. Лирске представе којима преобладавају празни простори наликују на прасећања у којима смо свесни доминације и моћи природних сила. Најпре су представљене појединачне, слободне ваздушне биљке, које потом прерастају у циклус бонсаи пејзажа. Поставку заокружују монументални радови на којима се појављује деперсонализована стилизована људска фигура.

Прикази делића природе који се преносе у унутрашње просторе човековог хабитуса, указују на људску опсесију да контролоше природу и модификује је према својој жељи. Модерни дизајн користи делове екстеријера попут аранжираног инвентара према жељи наручиоца. Зачеци овог феномена могу се пронаћи у традицији јапанског бонсаија, која се проширила Западом након чувене париске изложбе 1900. године. Временом, измештена са тла где се вековима одржавала, ова древна, философски продубљена источњачка уметничка пракса, попримила је улогу амбијенталне декорације. Модерно доба укинуло је значај традиције, па се тако и древни обичај неговања бонсаија мењао. Тежило се бржем расту биљке, произвођењем „инстант бонсаија“. Међутим, бонсаи није саксијска биљка, него дрво. Значења „биљка у посуди“ представља подврсту уметности креаирања минијатурних пејзажа у посудама. Овим уметничким формама није циљ да стваралац ре-креаира природни предео у посуду, већ да задржи његову есенцију и дух. Истовремено, то је принцип контраста. На филозофском плану, представља кинеску уметничку концептуализацију универзума којим руководе двополне космичке енергије – јинг и јанг. Уметнички посматрано, комплементарни контрасти креирају ритам и драматичну тензију која се разрешава у динамичном балансу, деликатно усаглашеном еквилибријуму. Јапански монаси донели су из Кине ову уметност, прилагођавајући се симболичној представи зен будизма и јапанског поимања естетике. Временом се стилски развијала, али је остало непромењено својство оличења фузије снажних древних веровања и источне филозофије о хармонији између човека, душе и природе. Неке од манифестација нарушавања тих односа, карактеристичних за данашње доба, јесу анксиозност и депресија код људи, изумирање животињских и биљних врста или њихове модификације, драстичне климатске промене… Цртеж женске фигуре у недефинисаном простору, окренуте леђима посматрачу, из чије кошуље избијају велики љиљани, симболише кризу иденитета до које неминовно долази када окренеш леђа средини којој припадаш, која те дефинише. Приказане су представе на којима цвеће расте из женског тела, из кошуље… Представљају појединца који може бити увучен у виртуелни свет, „ишчупан“ од природног амбијента али истовремено неодвојив од природе. На наша не/дела, природа ће увек изнова узвраћати ослобађањем, побуном или нестајањем.

На метафоричном плану, ова изложба представља нам безнадежно трагање за новим уточиштем као заменом за изгубљену постојбину. Као пандан човеку без домовине, Јовановићева нам представља ваздушне биљке, биљке апатриде. Приказане су у малим стакленим куглама које наликују минијатурним планетама, микросветовима или кавезима који их заробљавају. Њихов корен није везан за тло, већ је слободан у простору. Уколико би се  изнова посадиле у земљу из које су поникле – убрзо би свеле. Слична је судбина савременог човека којем је амбијент природе постао стран и далек. Oн изнова трага за изубљеним идентитетом. Свака ваздушна биљка расте засебно, као што је човек данас неретко дистанциран и усамљен.

Приказане биљке су метафора савременог човека отуђеног од природног хабитуса, истовремено без адекватне замене. Не успевајући да се идентитетски препозна у новонасталим околностима, није пронашао нови простор у којем би остварио апсолутну хармонију. Стиче се утисак да левитира кроз просторни живот, попут приказаних ваздушних биљака. Као да је приказана недосањаност да се корен пусти, вратимо тамо где припадамо.

Цвет који није укорењен, истоветан је отуђеном појединцу. Отргнут од природе, човеков jедини начин да опстане јесте природа коју носи у себи.

Историчарка уметности Марија Ристић

………………………………………………………………………………………………

ИШЧЕЗЛИ

Александар Келић

21. септембар – 3. октобар 2020.

Iscezli 5_A.Kelic (1)

,,Смрт је, заправо, утвара аморфног, чија претња притиска нашe постојање
Владимир Јанкелевич
 
 
Аутор, заправо, бележи невидљиво – пролазност, испаравање…, на
трагу двојности појма ишчезнути, најпре као преминути, а затим и
избледети, у контексту губљења трага о забележеном лику преминуле
особе, његовог фотографског супститута.
Мистериозна нота увек прати смрт. Чини се да и људи не нестају тек тако,
већ ишчезавају попут вила и змајева. И да ли је, после ње, све онако како
људи мисле да јесте? Поред писаца, загледаних у ишчезле светове, ево и
једног фотографа који се у својој серији радова бави ишчезлима и
померањем датума ишчезнућа, будући да док има трага и појма о некоме,
он и даље, на известан начин, постоји. (…)
И сам фотограф, приликом сваког фотографског бележења реалности, на
неки начин, ишчезава. Можда је зато Келићу тема тежње за илузијама
загробног живота, те лика и кроз њега бића и духовног значења ишчезле
особе – подстицај не само у контексту размишљања о животу и смрти, већ
и у домену фотографске уметности и њене (не)моћи у погледу
побеђивања времена, дакле, не толико естетске колико психолошке и
социолошке улоге фотографије. Објективна и уверљива, управо је она
захвално средство за домашај аморфне супстанце ишчезавајућег света.
(…) Овом целином као да аутор успоставља помирење усуда природног
пропадања човека и трага који он оставља, упркос томе што и сам ради на
линији остављања трагова. У односу на актуелни тренутак плиме
последица доминантног конзумеризма који живимо, она је – упркос теми,
запуштеним пејзажима, оди ефемерности – неупоредиво мање
аветињска…
/из текста Љубице Јелисавац-Катић/
 • *
  Изложбу чини 76 црно-белих фотографија различитих формата, насталих
  у периоду од 1994. до 2020. године, конципираних у 20 радова.
  Локације снимања: Сомбор, Београд, Земун, Хомоље, Сићево, Дурмитор,
  Стокхолм, Солун, Каљари.
   

Iz prolećne sezone Galerije SULUJ

Nekako spontano,  u periodu kada su u fokusu cele Planete, pored virusa Covid 19, zagađenost  i  klimatske promene,  umetnice koje su planirane da izlazu u aprilu, odnosno maju, 2020.g. Sonja Žugic i Marija Maša Jovanović, stavljaju u fokus okean / odnosno biljni svet.   Njihovu strukturu i  odnos uznemirenom homo poeticus, telesnosti i mentalnom prostoru svih mislećih ljudi koji osećaju odgovornost prema budućnosti sveta.

Etika i estetika, ruku pod ruku sa fantazijom i izuzetno atraktivnom vizuelnom strukturom provejavaju kroz fotografije Sonje Žugić, odnosno decentne crteže Marije Maše Jovanoviž.

UNUTRAŠNJI PEJZAŽI

Marija Maša Jovanović

*   Na Facebook stranici Galerije SULUJ možete pogledati i video prezentaciju         izložbe UNUTRAŠNJI PEJZAŽI Marije Maše Jovanović.

……………………………………………………………………………………………………………

SEA STRUCTURE

Sonja Žugić

zugic-sonja-suluj-2020-Shades-of-life

zugic-sonja-suluj-txt

 

………………………………………..

IN MEMORIAM

Ljubiša Đurić

Drage kolege i koleginice,
 
Sa velikom tugom Vas obaveštavamo da je preminuo veliki umetnik, magistar slikarstva Ljubiša Đurić, od posledica virusa Covid 19.
 
Član ULUS-a, SULUJ-a i francuskog udruženja umetnika La Maison Des Artistes, veliki slikar, humanista, ostavio je neizbrisiv trag na našoj i evropskoj umetničkoj sceni. Za svoje bogato umetničko stvaralaštvo osvojio je mnogobrojne nagrade i priznanja: prva nagrada Cveta Zuzorić 1983, Nagrada grada Beograda, prva nagrada Cetinjski salon 1984, samo su neke.
Bio je osnivač jedinog simpozijuma za dizan nakita u Srbiji „MajdanArt“, a kao glavni dizajner nakita u „Zlatari Majdanpek“ radio je više od 30 godina i za to vreme dizajnirao preko 200 kolekcija nakita.
Živeo je i radio na relaciji Beograd-Pariz.
Sahrana će se obaviti u sredu 15. aprila u 14 časova u rodnom gradu umetnika, Majdanpeku.
 
djuric portret 1  djuric art 1
 
Ljubiša Đurić je rođen 1949. godine u Majdanpeku. Višu pedagošku školu završio je u Beogradu 1975, a 1980. je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Petrovića. Magistrirao je u klasi profesora Dragana Lubarde 1985. godine. Studirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Priredio je brojne samostalne izložbe i bio učesnik na mnogim kolektivnim.
 
Poslednjih nekoliko godina radio je na cikusima pod nazivom „Rađanje”.
 

 ………………………………………………

 

 

Изложба радова новопримљених чланова УЛУПУДС-а

2. март 2020.

ulupuds-novoprimljeni-2020

 

2020

….…………………………………………………………….………………………………………………………………..

 

 

2.12.2019.

25 ГОДИHA ГАЛЕРИЈЕ СУЛУЈ

IZLOZBA GALERIJA SULUJ 25

 

Изложбу поводом јубилеја 25-ГОДИШЊИЦЕ ГАЛЕРИЈЕ СУЛУЈ, према ауторском концепту историчарки уметности Ивоне Рајачић Барандовски (оснивача галерије и уреднице до 2012) и Мирјане Бајић (кустоса и уреднице од 2012 – ) , сачињавају дела 23 аутора са подручја свих дисциплина визуелних уметности (сликарство, цртеж, скулптура, фотографија, графика, микс – медиа) са по 1 актуелним делом. Идеја је да се, уместо ретроспективе понуди избор (из око 500 одржаних поставки – ауторских, самосталних, међународних) којима ћемо обележити развој, сада зрелих, уметника (којима је пружена прилика за прво излагање или докторски пројекат) и Галерије кроз време.

(Излагачи – Катарина Алeмпијевић, Јелена Аранђеловић, Милош Ђорђевић, Александар Јестровић Јамесдин, Зоран Јовичић, Нада Кажић, Андреј Конопек, Јованка Младеновић, Милан Краљ, Владимир Миладиновић, МАНИК – Марија Вауда и Никола Пилиповић, Иванка Вана Прелевић, Оливера Парлић Карамарковић, Миљана Радојичић, Кристина Ристић, Миле Шаула, Мехмед Слезовић, Предраг Терзић, Сања Томашевић, Ивана Живић, Ранка Радовановић, Соња Жугић)

Поставка је oд 24.12 2019.г. и у крагујевачким Мостовима Балкана.

18.11.2019.

ПРИРОДА, ОРГАНСКО, ЧОВЕК

Aдриен Ујхази  /  Сандрa Јањатовић  /  Младен Стојановић

00000

У понедељак 18. 11. 2019. у 19 ч отвара се изложба чланова СУЛУВ-а (Савеза удружења ликовних уметника Војводине) најмлађе генерације у оквиру програма СЦЕНА МЛАДИХ : Адриен Ујхази (1995), Сандре Јањатовић (1993), Младена Стојановића (1993). Кроз различите медије (слика, објекат, инсталација) и поетике уметници се повезују у тематски оквир ПРИРОДА, ОРГАНСКО, ЧОВЕК који је заснован на истраживању проблема девастације природног окружења и хуманих аспеката овог процеса. Избором материјала и метода (текстуалног, органског, индустријског, рециклажног), аутори се крећу ка сопственој визији структуре ликовне целине и њене динамике развоја кроз сам процес рада.
Изложба траје до 30. 11 2019.

 

 

29.10.2019.

НЕНАД НЕДЕЉКОВ

ИЗМЕЂУ ВИДЉИВОГ И УНУТРАШЊЕГ, ПОЈАВЕ И ПРОЛАЗНОГ. ТЕЛО.

Кроз драматичну поставку аутор истражује људско тело и лице, промене (метаморфозе, покрет, декаденцију). Три целине СТУДИЈА, МИМОИЛАЖЕЊА, ЗАБОРАВЉЕНА ЛИЦА, преплићу се кроз мултимедијалне облике (цртеж, фотографија, видео).

 

 

9.10. 2019.

 

Цивилизације Анадолије

проф. др Сибeл Севим и др Џемалетин Севим

 
 
 
 
У среду 9.10. 2019. отвара се у 15ч изложба савремене турске уметничке керамике у сарадњи са турским културним центром Институт Yunus Emre.
Под називом Цивилизације Анадолије биће приказан студијски ауторски пројекат проф. др Сибeл Севим и др Џемалетина Севима.
 
 
 
0510 NEDELJA TURSKE KULTURE 2019 - IZLOZBA - SULUJ
 
0510 NEDELJA TURSKE KULTURE 2019 - PREDAVANJE - KERAMIKA
 
 
 
Изложба се организује у склопу манифестације Дани турске културе.
 

          0510 NEDELJA TURSKE KULTURE 2019 - PROMO               0510 NEDELJA TURSKE KULTURE 2019 - PROGRAM

Поставка траје до 23. октобра.
 
 
 

0510 NEDELJA TURSKE KULTURE 2019 - CIVILIZACIJE ANADOLIJE

………………………………………….

 

16.9.2019.

Простор kоји чува сећања

/ А.Цамовић и Д.Турковић

camovic - turkovic - suluj 2019 - 2

У понедељак 16.09 2019. отварају изложбу слика комбиноване технике млади уметници-докторанди из Новог Пазара – Аида Цамовић и Давуд Турковић.

Под називом ПРОСТОР КОЈИ ЧУВА СЕЋАЊА баве се, свако из свог угла, свакодневницом, ентеријерима, пејсажом, архитектуром свог поднебља налазећи поетику, носталгију, горчину и лепоту постојања, уносећи критички сензибилитет генерације из средине деведесетих уместо опојног традиционализма.
Поставка траје до 28.09 2019.

 

 

3.9.2019.

ЗАПИСИ ИЗ БЛОКA

Јелена Утјешеновић

3008 utjesenovic 2

У уторак 3.9.2019, у 19 часова, у Галерији СУЛУЈ, отвара самосталну изложбу слика комбиноване технике Јелена Утјешеновић, академска сликарка млађе генерације.
По називом ЗАПИСИ ИЗ БЛОКА, уметница енформелистичко-апстрактним методом аналазира нову урбану архитектуру, претежно новобеоградских блокова, са примерима насталим током боравка у СИТЕ – у – Париз.
У центру великих, колористички рафинираних платна је, мада невидљива, персона која чини поезију и дух места.

Поставка траје до суботе 14.9.2019. г.

 ……………………………………………………………..

JUN 2019

17.6.2019.

MY DEAR DIARY  – Dragan Trajkovski

T SUL

Od 17. do 29. juna 2019, u Galeriji SULUJ možete posetiti samostalnu izložbu crteža kombinovane tehnike Dragana Trajkovskog, vizuelnog umetnika iz Beograda. Pod opštim nazivom nazivom MY DEAR DIARY umetnik je sakupio, u okviru neuobičajene postavke crteža, izbor od oko 2000 radova u formi sveski, fragmenata, listova dnevničkih likovnih zabeleški – koje su nastajale svakodnevno, tokom njegovog života u Srbiji i Francuskoj, u periodu proteklih 20 godina. Serijama pod nazivima LEP CRTEŽ; NICE DRAWING, BEAU DESSIN, umetnik prati egzistencijalne tragove koji se prepliću sa stvaralaštvom, obične i ekskluzivne momente života, tačke u kojima se sudara umetnički i intimni put, aktivni i kontemplativni, senzualni i racionalni, duhovni i nagonski aspekti bića…. Prepuštajući publici da slobodno lista, dodiruje, menja izložene stranice dnevničkih crteža umetnik svesno ruši barijeru između posmatrača i umetničkog dela, tražeći aktivni kontakt sa sopstvenom egzistencijom i procesom stvaranja.

Dobrodošli!

……………………………………………………………….

МАЈ 2019

 

27.5.2019.

НЕ – СПУТАНЕ ЛИНИЈЕ / Зоран Илић

У понедељак 27.5.2019, самосталну изложбу калиграфија, под називом НЕ – СПУТАНЕ ЛИНИЈЕ, отвара уметник и професор Зоран Илић. Уметник истражује, у техници акварела и туша, могућности експресије ћириличног слова, до распрскавања пиктуралне материје и линије у независну ликовну структуру. Поставка траје до 8.5.1019.г.

zi suluj

 

 

……………………………………………………………….

СВИ ВОЛЕ ТВОЈЕ НАСМЕЈАНЕ УЛИЦЕ

Милош Филиповић Фића

mff

У понедељак 6 маја 2019. у 19 ч отвара самосталну изложбу слика под називом СВИ ВОЛЕ ТВОЈЕ НАСМЕЈАНЕ УЛИЦЕ Милош Филиповић Фића.
Уметник ће изложити 25 дела средњег формата посвећених родном Београду и мистици која се природно рађа из духа града. Познат по својем магично – реалистичном поступку, Филиповић трага за оним деловима амбијента у којима се отварају пројекције и фантазије његових житеља, иницирајући чудесне визуелне метаморфозе.

Поставка траје до 18. V 2019.
Добродошли!

 

 

АПРИЛ 2019

ВАН ВРЕМЕНА

/ путујућа манифестација графика на песку

24.4.2019 / Ванвременска димензија слике /
Радионица за децу

У оквиру међународног путујућег пројекта ГРАФИКА НА ПЕСКУ- ИЗВАН ВРЕМЕНА, са учешћем 21 излагача из 9 земаља, у понедељак 17. 04 од 14 – 19 ч, одржаће се радинионица за децу.

Поставку изложбе ВАН ВРЕМЕНА чини 50 експоната (снимака дела насталих методом садејства цртања по песку и светлости) 21 аутора из Русије, Белорусије, Украјине, Немачке, Јапана…

 

ak1

          Од 1.  до 25.4.2019,   у Галерији СУЛУЈ одржаваће се међународна путујућа манифестација графика на песку под називом ВАН ВРЕМЕНА. Поставку чини 50 експоната (снимака дела насталих методом садејства цртања по песку и светлости) 21 аутора из Русије, Белорусије, Украјине, Немачке, Јапана…

          Координатор пројекта, уметница и терапеут (која ову технику користи као методу) Ана Кононенко одржаће током трајања изложбе, неколико радионица за децу од 4 – 12 година и мастерклас за студенте уметности графике. Тачна сатница ће бити накнадно објављена на фејсбук страници галерије СУЛУ.


Добродошли!

 

 

……………………………………………..

DECEMBAR 2018

17-28.12.2018

AUTOPSIJA DISANJA

Marion Dedić

m.dedic-suluj-2018

  Ne želeći da postavi iza svog rada ikakav narativ niti simbolizam, umetnica mlađe generacije, Marion Dedić, jedan je od retkih animalista na domaćoj likovnoj sceni koja u fokus stavlja tajnu života i njegove ugroženosti na Planeti. Umetnica nastavlja kontinuitet istraživanja životinjskog sveta, na tankoj liniji između apstraktnih formi i pedantno hiperrealistično izrađenih detalja strukture kože i krzna.

3.12.2018 – 15.12.2018.

WHO WANTS TO LIVE FOREVER

Gordana Belić

R A D I O N I C A – PSIHOTERAPEUTSKI ASPEKT UMETNOSTI

13.XII 2018 sreda u 18 h
U okviru postavke samostalne izložbe ( skulpture, objekti, panoi) Gordane Belić WHO WANTS TO LIVE FOREVER autorka će 13. XII u 18h, održati interaktivnu radionicu – razgovor sa posetiocima pod nazivom .PSIHOTERAPEUTSKI ASPEKT UMETNOSTI
Razgovor će trajati do oko 20h, sa mogućnošću produžetka.

Po obrazovanju umetnik i psiholog, Gordana Belić pripada struji stvaralaca koji referiraju ka novim vidovima pop-arta, arte – povere i skulpturalnom modelovanju ne – umetničkih, industrijskih materijala i delova predmeta i samih predmeta (ready-made), artikulišući ih u nove celine potpuno izmenjenog značenja. Konkretna postavka, posebno komponovana za Galeriju SULUJ, istražuje lično iskustvo odnosa majke i ćerke, i suočavanje sa biološkim nestankom, a potom i memorijom koja ostaje u umetnici za ceo život, zahvaljujući vizualizaciji ovih neuhvatljivih procesa.
Mirjana Bajić, kustos

gordana belic suluj 2018

Po obrazovanju umetnik i psiholog, Gordana Belić pripada struji stvaralackoji referiraju ka novim vidovima pop-arta, arte – povere i skulpturalnom modelovanju ne – umetničkih, industrijskih materijala i delova predmeta i samih predmeta (ready-made), artikulišući ih u nove celine potpuno izmenjenog značenja. Konkretna postavka, posebno komponovana za Galeriju SULUJ, istražuje lično iskustvo odnosa majke i ćerke, i suočavanje sa biološkim nestankom, a potom i memorijom koja ostaje u umetnici za ceo život, zahvaljujući vizualizaciji ovih neuhvatljivih procesa. Pri tome je umetničko delo deo procesa oslobađanja od teških emocija, marginalnih utisaka, ali i preinačavanja banalnih iskustava u suptilnu igru ljubavi, davanja, ali i posesivnosti i kontrole. Dominantni motivi očiju, ruku, maski (prema sopstvenom liku), sofisticirano likovno artikulišu složenost ovih procesa, odnoseći se jedno prema drugom kao komponetne jedne velike teme ženske egzistencije oličene u centralnoj figuri.

Mirjana Bajić, kustos

“Ovom izložbom iznosim razmišljanja o smrti, zlu, prividu života, lažima. Takodje, preispitujem odnose sa ljudima koje sam volela iz perspektive mračnih, nedozvoljenih osećanja. Više od svega zanimalo me je šta će se desiti ako ovakve činjenice realnosti o sebi i drugima jednostavno – prihvatim.
Ovo je izlozba o sazrevanju”
Gordana Belić, autor

 

 

NOVEMBAR 2018

 
 

У РИТМУ ГРАДА / Маријa Милинковић

milinkovic hed

         У понедељак 19. 11 2018 у 19 часова отвара се самостална изложба Марије Милинковић, уметнице млађе генерације. Поставка под називом У РИТМУ ГРАДА обједињује слике, цртеже и просторну инсталацију, који истражују, кроз различите геометризоване – апстрактне форме архитектуре мегалополиса, међусобни утицај визура нових и наслеђених елемената на атмосферу амбијента. Уметница у центар метаморфоза поставља креативни ум и, мада људи нису присутни на делима, сматра да су градитељи и житељи чиниоци динамике и раста града…
 

ИЛУЗИЈЕ

5. 11 – 17.111.2018.

Biserka Petrovic, Iluzije 13, akril na platnu, 120x100cm, 2018

Самосталнa изложбa слика ИЛУЗИЈЕ,  мултимедијалнe уметницe млађе генерације Бисеркe Петровић.

Ауторка кроз мушку и женску фигуру посматра развој идентитета – персоне кроз временске промене. Након излета у анимирани филм (Loving Vincent) уметница се враћа интегралном цртежу и слици, без експеримената са фрагментацијом и декомпоновањем призора.

……………………………………………………………………………………..

OKTOBAR 2018

Високо, више, кроз белине

Момир Кнежевић

02 Pozivnica MOMIR KNEZEVIC 2

Самосталнa изложбу слика, уља на платну. Уметник средње генерације, циклусом слика средњег и већег формата, путем апстракције наговештава датост предела родних Петровића, консеквентно изражене кроз фине варијације беле или најтананије не боје, са највећим дијапазоном нијансираности и моћи апсорбције светлости. Природа је овде третирана као широка космичка метафора креације чија се снага увек обнавља…

……………………………………………………………………….

DIGITALNO JA 2  /  DIGITAL ME 2

Danko Đurić

Od 1. do 13.10.2018.g, u Galeriji SULUJ mogli ste posetiti samostalnu izložbu multimedijalnog beogradskog umetnika Danka Đurića. Pod nazivom DIGITAL ME 2 umetnik je publici predstavio postavku recentnih radova štampanih na kliritu i kompleksan audio vizuelni rad koji korespondira sa serijalom izloženih dela.

Danko Đurić, po obrazovanju montažer, konsekventno, od osamdesetih godina XX veka, istražuje mogućnosti digitalno generisane slike, nijednog trenutka ne koketirajući sa tradicionalnim medijima, Njegova umetnička produkcija bi mogla da se označi kao apsolutno digitalno generisana ili kao lično strukturirani algoritamski beskraj. Prisutan je paraleno na domaćoj i inostranoj sceni specijalizovanoj za ovu vrstu kreativnosti.

Image may contain: shoes
Image may contain: outdoor
 
 
 
 
 
 

………………………………………………………………………………………….

 

СЕПТЕМБАР 2018

 

ИЛУМИНАЦИЈЕ  /  Драгана Бојић

17 – 29.9.2018.

BOJIC 6

Oд 17.09 до 29.09 2018. г, у простору Галерије СУЛУЈ одржана је самостална изложба слика – акрилика на платну уметнице Драгане Бојић. Под називом ИЛУМИНАЦИЈЕ она испитује генезу светлости, кубистичким и експресивним језиком, од “Великог праска” преко природе и имагинације. Поставку углавном чине дела већих формата, у форми диптиха и триптиха.

“Приказаном поставком заокружује се целина монументалних композиционих структура, поглавито у форми диптиха и триптиха, где се сваки сегмент може посматрати самостално, као призор за себе. Пред нама је циклус који је дошао као природна трансформација од неомеђене експресије до конструисаног и контролисаног просторног решењаслике. Са зрелошћу, уметница премешта фокус свогинтересовања од природног ка урбаном и, напослетку, мистичном свету. Колорит, њено најмоћније оружје, постаје све више артефицијалан и софистициран,са ретким упливима топлих тонова, као да се њен поглед дефинитивно усмерио даље од тла према високим бреговима и структурама, ка небу, светлости…”
Марија Ристић, кустос, историчар уметности

…………………………..

Записи у траговима III  /  Здравко Милинковић

IMG_20180816_143754

  Почетком септембра, у простору Галерије СУЛУЈ одржана је изложбa под називом Записи у траговима III  уметника Здравка Милинковића. Поставку чини избор скулптура у дрвету и слика у уљу, из опуса овог аутора . У оквиру представљених циклуса уметник испитује студије форме аутентичном интерпретацијом речника високе модерне – лирске апстракције и енформела.

…………………………………………………………………………………………..

JUN 2018

BITI ONAJ DRUGI  /   Iva Atoski i Božo Terzić

atoski - terzic - suluj - 2018

Od 18. do 30. VI 2018.  u Galeriji SULUJ  zajedničku izložbu pod nazivom BITI ONAJ DRUGI održaće Iva Atoski ( crteži) i Božo Terzić (skulpture u drvetu), umetnici mlađe generacije. Oba umetnika se bave fanatastičnim metamorfozama iz ljudskog u animalno obličje, i obrnuto, iz vrlo različitih pozicija. I dok je Atoski po bujnosti izraza i narativnosti bliska Goji i Ernstu, Terzić formira svoje gotovo arhaično svedene figure koncentrišući se na suštinsku vezu animalnog i ljudskog, frapantne sličnost karaktera i forme bića…
Dobrodošli!

13. jun / 18 – 20h

Vođenje kroz izložbu”A Queen of Montenegro” Bojane S. Knežević

BK SULUJ 2018
“A Queen of Montenegro” je umetnički projekat u kojem autorka istražuje svoje crnogorsko poreklo, iz specifične pozicije nevidljivosti – koja je uzrokovana njenim rodnim identitetom. Polazna tačka projekta je veliko porodično stablo sačinjeno samo od muških članova, koje sada postaje nova platforma za intervenciju. Subvertirajući ustaljenu reprezentaciju crnogorskog ženskog identiteta, umetnica koristi svoju poziciju nevidljivosti da bude bilo šta…

Projekat se realizuje kroz seriju radova u različitim medijima, uz konstantnu performativnu i repetitivnu rekonstrukciju rodoslova.

Publika je imala priliku da prisustvuje izvođenju procesualnog performansa (Tamo gde nisam rođena) posvećenog rekonstrukciji porodičnog stabla Knežević.

Informacije u vezi sa izložbom možete dobiti na sledećoj email adresi: [email protected]

“A Queen of Montenegro”

Bojana S. Knežević

4-15. jun

bk 1 suluj 2018

“A Queen of Montenegro” je umetnički projekat u kojem Bojana S. Knežević istražuje svoje crnogorsko poreklo, iz specifične pozicije nevidljivosti – koja je uzrokovana njenim rodnim identitetom. Polazna tačka projekta je veliko porodično stablo sačinjeno samo od muških članova, koje sada postaje nova platforma za intervenciju.
Subvertirajući ustaljenu reprezentaciju crnogorskog ženskog identiteta, umetnica koristi svoju poziciju nevidljivosti da bude bilo šta…
Projekat se realizuje kroz seriju radova u različitim medijima, uz konstantnu performativnu i repetitivnu rekonstrukciju rodoslova. Postavku možete pogledati do petka 15. juna, a svakog radnog dana tokom trajanja izložbe, od 16 do 19 časova, imaćete priliku da prisustvujete izvođenju procesualnog performansa (Tamo gde nisam rođena) posvećenog rekonstrukciji porodičnog stabla Knežević.

Za individualna vođenja i druge informacije možete se javiti na sledeću email adresu: [email protected]

Bojana S. Knežević je interdisciplinarna umetnica aktivna u polju performansa, videa, audio-vizuelne instalacije i zvučne umetnosti. Osnovne i master studije, smer Novi likovni mediji, završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a Interdisciplinarne umetničke doktorske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
Živi i radi u Beogradu.

bojanasknezevic.com

 

 

МАЈ 2018

MAESTRI SLIKARSKIH ILUZIONIZAMA

Kosta Bunuševac i Vesna Milunović

Vesna Milunović SULUJ 2018

Pod nazivom MAESTRI SLIKARSKIH ILUZIONIZAMA dva umetnika, poznata i van granica zemlje, predstaviće se postavkom sa recentnim delima u tehnici kolaža, akvarela i objekata, koja će publici pružiti uvid u manje poznate delove njihovih opusa. ILUZIONIZMI mogu da se shvate kao IDEALI oba umetnika, kojima se približavaju veoma različitim metodama. Dok Kosta plovi u hermetičnom svetu besprekornih pojava, otmenih lica i kostima. svojevrsnoj futurističkoj Arkadiji gde je nebo večno plavo, Vesna kreira specifičnu igru između savremenog modnog kostima i “praznine” iza nje, koja aludira na problematiku sveta koji zamenjuje formu i suštinu, bliskost za otuđenje, stalno se vrteći na pozornici bez tela, zvuka… I dok jedan umetnik ostaje decenijama na putu ka idealnom svetu, drugi kolažira likovno bogate iluzionizme, ali bremenite značenjem… Konotirajući izgubljenost, neprirodnost, bespredmetnost života koji više to nije, persona sve više postaje rob nevidljivih sila Megalopolisa. Orvelovo proročanstvo – ispraznićemo vas a onda ispuniti sobom – predstavlja centralnu tačku za oba za umetnika kojoj jedan prilazi uz dosledan otpor i eskapizam, a drugi je prati, kritikuje, ovaplođuje, uz zajedničko geslo – slikam dakle postojim…

Mirjana Bajić kustos galerije SULUJ

NOĆ MUZEJA u Galeriji SULUJ

SULUJ, fotografija

Tokom ovogodišnje manifestacije NOĆ MUZEJA u Galeriji SULUJ bio je u toku ključni događaj ovogodišnje izložbene sezone  – izložba RETROSPEKTIVA – SULUJ&CITE / 35 godina saradnje! Publika se mogla upoznati sa delima dvadeset umetnika koji su tokom protekle tri i po decenije boravili i stvarali u velikoj međunarodnoj umetničkoj fondaciji Cité internationale des arts, u Parizu. Uz to, samo ove večeri bili ste u prilici da prisustvujete performansu umetnika Koste Bunuševca, jednog od naših najznačajnijih savremenih umetnika!

SULUJ&CITE / 35 godina saradnje

SULUJ - CITE - pozivnica

Od 7.maja do 19. maja 2018.g, u Galeriji SULUJ možete pogledati prvi deo izložbe retrospektivnog karaktera pod nazivom SULUJ&CITE / 35 godina saradnje. Izložba je priređena po autorskoj koncepciji dugogodišnjih kustoskinja SULUJ-a Ivone Rajačić Barandovski i Mirjane Bajić. Autorke izložbe, i kustoskinje SULUJ-a, istražuju rezidencijalni boravak naših vizuelnih umetnika u u velikoj međunarodnoj umetničkoj fondaciji Cité internationale des arts, pariskom internacionalnom gradu umetnosti, u periodu od 1982. do 2017. godine, u konteksu istorizacije savremene umetnosti i estetskog procesa in vivo, ali i promene kulturne politike u zavisnosti od metamorfoza jugoslovenskog društva.
Na izložbi učestvuje 21 umetnik među kojima su – Mikan Aničić, Balša Rajčević, Jarmila Vešović, Ljubiša Đurić, Boško Atanacković, Predrag Lojanica, Nataša Škorić, i tako dalje.

Izložba je uključena u manifestacije Noć muzeja (u okviru koje će biti održan perfomans Koste Bunuševca) i Muzeji za 10. Izložbu prati reprezentativan katalog, koji je dizajnirala umetnica Smilja Ivetić, a asistent kustosa je Marija Ristić.

Dobrodošli!

 

АПРИЛ 2018

16 – 30.4.

Иван Коцић 

РЕЦИКЛАЖА ИГРЕ

Изложба циклуса асамблажа под називом Рециклажа игре, уметника млађе генерације Ивана Коцића, представља истраживање у области портрета, сачињених од старих дечјих играчака и других потрошених и одбачених предмета, који кроз процес рециклаже, не индустријске већ уметничке, проналазе нову сврху и смисао.

KOCIC 03 SULUJ

ЈАНУАР 2018

Смиља Иветић

НА КРИЛИМА ПАГАНСКОГ

Glasnik, Smilja Ivetic

Смиља Иветић / Гласник / СУЛУЈ 2018

U fokusu slikarstva Smilje Ivetić su dinamična i ekskluzivna tumačenja simbola, u službi intimnog i mitskog, gde se figure smeštaju u jedan bestežinski prostor, aludirajući na daleke religijske predstave. U zvučnom koloritu I širokim površinama pred nama se stvara jedna nova pojava – čudnovati svet prepun bića iz dalekih sećanja, splet kreativnih stvorenja inspirisanih vizantijskom umetnošću, kao i umetnošću romaničke Katalonije.

Smilja Ivetić, rođena je 1983. Godine u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo 2009. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Slobodana Roksandića. Član je ULUS-a od 2009.g. U statusu samostalnog umetnika od 2009. g. Doktorsko umetničke studije završava kod mentora dr. umetnosti profesora Milete Prodanovića. Izlagala je samostalno i grupno na više izložbi u zemlji i inostranstvu.

………………………………………………………………………………………

2017

ДЕЦЕМБАР

Маша Ђуричић Џуџевић

РЕФРАКЦИЈА ИДЕНТИТЕТА

pozivnica - djuricic dzudzevic

……………………………………………………………………………………………………..

Ђорђе Аралица

Chain Effect

У Галерији СУЛУЈ, у току је самостална изложба скулптура вајара Ђорђа Аралице, под називом Chain Effect. Изложбу чини поставка скулптура од варених ланаца, избор из опуса које је уметник стварао у протекле три године.
Пo рeчима аутора, његово уметничко интересовање креће се у домену истраживања међуодноса скулпторалне форме, медија и простора, као и односа уметности скулптуре према ефемерном контексту савременог света.

Добродошли!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

…………………………………………………………………………………………..

Новембар

31.10′-11.11.

Коштана Ђурић

ПОТРЕБА ЗА ПОДСЕЋАЊЕМ

Од 31. октобра до 17. новембра у Галерији СУЛУЈ могли сте погледати самосталну изложбу цртежа и објеката ауторке Коштане Ђурић, под називом ПОТРЕБА ЗА ПОДСЕЋАЊЕМ. Уметница изражава паралелизам између личног и егзодуса анонимног мноштва, осећаја изопшености, губитка дома и корена…Ипак, дела не одишу песимизмом већ фином меланхолијом и готово дечјом емотивношћу и поетичношћу…
Мирјана Бајић, кустос

DJURIC.SULUJ.2017.POZIVNICA

 ………………………………………………………………..

Октобар

16 – 28.10.

     Од 16. до 28. октобра у Галерији СУЛУЈ могли сте погледати самосталну изложбу цртежа Андреја Конопека под називом КУЛЕ СЕ ГРАДЕ ИЗНУТРА. Аутор се представио цртежима галеријског формата фантастичне тематике, у техници туш и перо.

KONOPEK.SULUJ.2017

……………………………………………………………………………………………………….

Милицa Стојшин  /  МИШ – Мала Илустраторска Школа

14. октобар / 12 – 13:30h

    У Галерији СУЛУЈ, у суботу 14. октобра од 12 до 13:30h, одржаће се дечја уметничка радионица Милице Стојшин МИШ – Мала Илустраторска Школа. Октобарска радионица ЛОВАЦ НА СЛОВЦА намењена је првенствено ђацима првацима, али су и сви остали креативци добродошли, придружите нам се!

MilicaStojsin.malailustratorskaskola.MIS.pec1-2017

………………………………………………………………………………………………………

Драган Трајковски

A B C D F . . . Y O U

2 – 14. октобар

Самостална изложба Драгана Трајковског A B C D F . . . YOU.
Изложба серије фотоколажа, чији је фокус игра утицаја историјских и актуелних личности из света јавности и политике на уметника…
 
Мирјана Бајић, кустос
 
 

TRAJKOVSKI.ABCDEF_YOU

………………………………………………………………………………………………………

Септембар

Жељко Виторовић

РЕГИСТАР

Inženjer, VITOROVIC

Инжењер

……………………………………………………………………………………………………………………..

Август

Мека скулптура –  тешке мисли
Soft Sculpture – Hard Thoughts

10 – 31. 08. 2017.

Invitation card SULUJ sr

www.mojatelje.com

У четвртак 10. августа, у 20h,  у Галерији СУЛУЈ биће отворена међународна вајарска изложба  Мека скулптура – тешке мисли / SOFT SCULPTURE – HARD THOUGHTS, по ауторском концепту уметнице Невене Поповић.

Изложба ће окупити двадесетак аутора из Србије, Црне Горе, Шпаније, Турске, Сједињених Америчких Држава, Грчке и тако даље. Поставка се може погледати до краја августа,  а пратиће је и презентације учесника изложбе  и  уметничке радионице.

” Изложба “Мека скулптура – тешке мисли” (Soft Sculpture – Hard Thoughts)  афирмише специфичан скулпторски израз где уметници користе нетипичне материјале за израду скулптура и инсталација. Материјал не представља само средство за решавање скулпторске форме, већ је он и језик којим се дају лична виђења и поетике,  а  путем опозиције  –  супротности са мекоћом материјала  наглашава се  контекст рада.

Тешка времена доносе и тешке мисли. Шта се дешава када нас изда стрпљење и када очајнички покушавамо да променимо тренутну позицију или да се померимо са мртве тачке.”

Невена Поповић  / Аутор пројекта

 

Јул

7. јул  –  7. август  /  Летња галеријска пауза

………………………………………………………………………………………………………

Милицa Стојшин  /  МИШ – Мала Илустраторска Школа

 1. јул

У Галерији СУЛУЈ, у суботу 1. јула од 12 до 14ч одржаће се дечја уметничка радионица Милице Стојшин МИШ – Мала Илустраторска Школа. На јулској радионици – обележавамо половину овогодишње сезоне, разгледамо радове, причамо о досадашњим темама и цртамо КРУГОВЕ.

Јун

19 -30. jun

Tragovi zločina i dokazi sreće / Jelena i Marija Aranđelović

U Galeriji SULUJ  možete do kraja juna pogledati zajedničku multimedijalnu izložbu Jelene i Marije Aranđelović pod nazivom Tragovi zločina i dokazi sreće . Postavku, koja se bavi pojmom sećanja, čine video rad Marije Aranđelović i najnoviji slikarski opus Jelene Aranđelović.

Arandjelovic-pozivnica-SULUJ-2017

 

” Čovek celog života traga za onim što je zaboravio ili pokušava da potisne ono čega ne želi da se seća. Naše sećanje nalik je slikama rađenim prema starim fotografijama: figure su tu, mizanscen je moguće upamtiti, pa, ipak, nešto nedostaje. Suprotno, posledice, dokaze užasnog događaja koji se odvio u prošlosti moguće je ukloniti ali on nikada neće biti zaboravljen. Odabir sadržaja koje imamo u svesti čini nas ljudima, stvorenjima naprednijim od svih drugih na našoj planeti. Takođe nas snabdeva oružjem za zverstva za kakva zveri nisu sposobne. “

Jelena Aranđelović, Beograd, 2017.godina

………………………………………………………………………….

 

29.мај – 17.jун

РЕТРО – УВИД / ЗАКЛОНИ И ЧИСТИНЕ

Зоран Јовичић

   У Галерији СУЛУЈ, у продуженом термину – до 17.јуна, можете погледати изложбу историчарке уметности Светлане Јовичић и уметника Зорана Јовичића РЕТРО – УВИД / ЗАКЛОНИ И ЧИСТИНЕ.

   Изложба представља публици две деценије стваралачког рада Зорана Јовичића у области сликарства, приказане кроз контраст две целине радова – два унутарња погледа – на интимни, лични, простор и урбани, градски, простор.

Pozivnica 2

 

 “Ова изложба је крајње сажет осврт вишедеценијског сликаревог баратања погледима и позицијама, заправо визурама успостављеним између изолованости и искорачења у јавни простор. Она, с једне стране, осветљава уметника као само-ускраћеног собног азиланта а с друге стране, уметника као агилног номада градских четврти. Тако се овде присутни радови разликују по мотивима сликаним ”у четири зида” и оних претходно скицираних ”међу светом” на чистини урбаних попришта родног града.
ЗАКЛОНИ
Хронолошки старије ”Столице” излагане у Галерији Коларчеве задужбине 1998. године иако сведене на само један кућевни мобилијар, представљају колористички засићену слику по себи, уједно ликовно богату и наративно способну да представљеном предмету приушти особине стања и расположења, тј. да разноврсношћу и галантношћу појединачних поза/упризорења, ”глувим” столарским производима, обезбеди атрибуте људских, пре свега женских диспозиција. (Слике носе наслове: Отмена, Свечана, Раскошна, Узнемирена, Туробна и сл.)
ЧИСТИНЕ
Низ скица које су у Карађорђевој улици у Београду настајале уочи бомбардовања, добиле су своју пуну ликовну егзекуцију на великим платнима излаганим након рата, у октобру 1999. године у Галерији 73. Као крајњи опоненти претходној изложби, у суженом бојеном спектру смеђе умбре, цинобера, оловно беле и мрке, ове слике костура престонице нису само представљале црни флор понижења ратног разарања већ и дугогодишњу емпатију уметника према стању остављености/немоћи грађевине, према пропадљивости угруваних и испошћених фасада, али и мистичну везаност сликара грађанина за бројне примере не-урушивости и постојаности самог Стила као аватара хуманитета старих школа и добрих мајстора архитеката.”
Светлана Јовичић, ист.ум.

……………………………………………………………………………………..

3. јун

Милица Стојшин  /  МАЛА ИЛУСТРАТОРСКА ШКОЛА – МИШ

РИТАМ ЛИНИЈА

milica.stojsin.MIS.2017.3.jun

……………………………………………………………………………………………..

Maj 2017.

15. мај

ЦРТЕЖ КАО БЕСКРАЈНА МИСАО  /  Веселин Рајовић

rajovic.suluj.01

Aмбијентална целина цртежа – инсталација у простору.

Веселин Рајовић рођен је у Бару 1956. године. Дипломирао је на Наставничком факултету у Никшићу и Академији уметности у Приштини. Више пута је награђиван за стваралаштво у области ликовних уметности. Редовни је професор на Факултету уметности Универзитета у Приштини (Звечан – Косовска Митровица).

“Концепт изложбе сачињава постављање цртежа на под као део „недовршене мисли“ у којој се експресија појављује некад мање а некад више, као звук схватања простора. Наиме, како пртина на снегу остаје бела на белом (бело је и површина папира на којој интервенишем – цртам), тако и линија, боја, флека, би били део одраза те белине, тог експресивног звука, која би стварала бео простор у којем би се „сударали“ линија, боја, мрља, међусобно исказујући недовршену мисао, не заокружујући је, већ само на моменте наглашавајући идеју (човек који хода и гледа у земљу), на стих или знак. Бодљикава жица је коришћена да раздвоји две слободе, а то између слободе мислим да је цртеж” В. Рајовић

20. мај

Милица Стојшин  /  МАЛА ИЛУСТРАТОРСКА ШКОЛА – МИШ

РИТАМ

У оквиру овогодишње манифестације Ноћ музеја у Галерији СУЛУЈ могли сте, у оквиру Дечје туре, да учествујете у илустраторској радионици Милице Стојшин МИШ. Тема радионице била је РИТАМ, инспирација – стваралаштво италијанског уметника Ђорђа Морандија, а задатак за мале цртаче – разиграти ритам линија.

MILICA STOJŠIN, MIŠ2017,PLAKAT05

4-13. мај

ПЕТРИФИКАЦИЈА ПУТИ   /   Александра Драгањац

DraganjacA001

Oд 4. до 13. маја у Галерији СУЛУЈ можете посетити изложбу младе уметнице – вајарке Александре Драгањац (1990), под називом ПЕТРИФИКАЦИЈА ПУТИ. Уметница је завршила дипломске и мастер студије на Факултету уметности Звечан – Косовска Митровица. Чланица је УЛУКиМ и Удружења ликовних и примењених уметника Краљево.

Поставку чини серија цртежа и циклус скулптура камерних димензија.

” Склад форми, чистота израза, виртуозност, поштовање различитих структура, колорита и степена податности материје камена (обојеног, порозног, глатког, хладно или топло белог), уз неколико скулптура у светлом дрвету, стоје у основи стилског или појавног утиска овог опуса. У његовим дубљим слојевима препознајемо смелост уласка у анатомију сексуалности, не само сопственог пола, већ и оног другог, парадоксалност игре удубљених и испупчених форми, микро светове који се шире, померајући се изван природно задатих граница пути. Живећи у свету који је од женске и мушке сексуалности направио посао, запоседајући медије тиранијом обојених слика, Александра указује, својим интимним врло сензуалним скулптурама – деловима једног посебног „дневника“, да постоји друга обала „спаса“ на коју само елегантни, уметнички саздан брод може да нас пренесе.”
Мирјана Бајић, историчарка и теоретичарка уметности

                  a.draganjac.02         a.draganjac.01

 

24.4.2017.

МЕДИТЕРАНСКЕ ЕТИДЕ  /  Саво Рупић

У Галерији СУЛУЈ у току је самостална изложба слика – уља на платну и мозаика академског сликара Сава Рупића, под називом МЕДИТЕРАНСКЕ ЕТИДЕ.
Рупић је рођен у Загори, код Требиња 1963.године. Завршио је Академију ликовних уметности у Новом Саду. Одржао је велики број самосталних и колективних изложби. Од 2005.г. члан је УЛУБИХ-а. Ангажован је у звању вишег асистента на АЛУ у Требињу.

             Savo Rupic (12)         Savo Rupic (16)         Savo Rupic (13)

“…Стално се приближавати себи и природи, значи и откривати сликарство, не као стил или средство пројекције, већ само биће света. Чему тако јаке речи за сликарски опус у коме се веселе оранж жуто и ноћно плаво, плешу беле флеке попут бехара у ноћи или пахуља, тамно црвене у зеленилу? Слике Сава Рупића, мада делују каткада неуједначено и непрепознатљиво, имају чврсту константу, чак и смиреност, произашлу из посвећености трагању за покретима живота кроз привиде које нам нуди реалност. Све оне као да говоре – свеједно је да ли сам самотан или у мноштву, ту сам, ја “ …у средишту света, један зрак Сунца, и ускоро пада ноћ…” ( италијански песник Салваторе Квазимодо)…”
Мирјана Бајић, кустос

……………………………………………………………………………………………………….

3-9.4.2017.

Izložba dečjih radova Dramskog udruženja mladih ZzzUm – DRUM ZzzUM

U susret Uskrsu

Prolećna sezona Galerije SULUJ započela je jednim radosnim susretom i izložbom. Susretom sa dečjim stvaralaštvom Dramskog udruženja mladih DRUM ZzzUM.

Rad sa decom traži veliko posvećenje i energiju, ali je energija koju vam vraća višestruka, dragocena i inspirativna. O ovome svedoči i entuzijazam predavača ove škole, prvenstveno njenog osnivača – Dušice Živković Zlatarić koja više od jedne decenije kreira i vodi programe za decu i mlade. Program DRUM ZzzUm-a ima izuzetan edukativni koncept i pruža mališanima pravu malu školu umetnosti i kulture. Kroz bogate likovne, muzičke i dramske sadržaje, zabavu i igru, motiviše decu na stvaranje, samoizražavanje i kreativnost, i podstiče razvoj svih njihovih potencijala.

Izložbu čine radovi tematski vezani za predstojeći veliki praznik Uskrs, kao i izbor radova iz prošlogodišnjeg likovnog programa DRUM ZzzUM-a, koji vodi slikarka i likovni pedagog – Ljubica Stančić.

Veliki Pikaso rekao je da uvek zastane da pogleda kada deca crtaju na ulici, i to je ono što svima preporučujemo, i želimo, susret sa iskonskom likovnošću i radošću stvaranja.

Milica Stojšin, asistent kustosa

Tokom izložbe U susret Uskrsu , Dramsko udruženje mladih DRUM ZzzUM predstavilo se i nizom pratećih aktivnosti (kaligrafske radionice; radionica reciklaže – u okviru koje su, na pravoslavnu Lazarevu subotu – Vrbicu, mališani imali priliku da stvaraju umetnička dela od papira, vrbovih grančica i latica cveća , kao najavu sutrašnjeg praznika Cveti,  kada je u 13h održano i svečano zatvaranje izložbe.

DRUMZzzUM02    DRUMZzzUM01

Dramsko udruženje mladih ZzzUm (DRUM ZzzUM)

Predstavlja jedinstveni koncept edukacije, zabave i igre koji provereno utiče na razvoj svih potencijala kod dece.Kroz bogate  dramske, muzičke i likovne sadržaje deca se motivišu da predstave svoj svet i sebe kroz ove vidove izražavanja.

“Na izložbi, u Galeriji SULUJ, predstavićemo se radovima tematski vezanim za predstojeći veliki praznik Uskrs. Obradjivali smo temu srednjovekovne srpske umetnosti, bavili se stilovima arhitekture, ornamentima i freskama. Starija grupa predstaviće se portretima vladarske loze Nemanjića, dok će mladja grupa izložiti radove sa ornamentima koji su detalj sa neke odeće srpskih srednjovekovnih vladara.Neki od radova biće i originalna dela samog deteta, inspirisana već postojećim ornamentima.Ali, na ovaj način, baš kroz umetnost, deca dolaze do saznanja i o značaju vladara iz svoje prošlosti.“-kaže Dušica Živković Zlatarić, osnivač Dramskog udruženja mladih „ZzzUm“.

„U DRUM ZzzUm školi slikanja deca uče da se izražavaju kroz različite likovne tehnike pronalazeći kroz odredjeno vreme i svoj likovni izraz, svoju poetiku.Ono što se s velikim interesovanjem održalo u ovoj školi je proučavanje  raznih umetničkih dela kroz istorijske epohe, upoznavajući  se sa stilovima slikarstva, arhitekture. Cilj nam je da kroz umetnička dela nauče da drugačije opažaju svet oko sebe i da to mogu da primene u svojim umetničkim radovima“, kaže slikarka, Ljubica Stančić.

(NAPOMENA: Navedeni tekst se koristi isključivo za informisanje javnosti o  radu Dramskog udruženja mladih ZzzUM.

…………………………………………………………………………………..

1.4.2017.

Милица Стојшин  /  МАЛА ИЛУСТРАТОРСКА ШКОЛА – МИШ

СКОЦКАНА ПРИЧА

У суботу 1. априла у Галерији СУЛУЈ је одржана  прва овогодишња дечја уметничка радионица Милице Стојшин – МИШ / Мала илустраторска школа. Галерија СУЛУЈ ће, као и током прошле године, бити домаћин главног програма ове радионице, прва овогодишња тема је – СКОЦКАНА ПРИЧА.

MILICA STOJŠIN, MIŠ2017april PLAKAT

……………………………………………………………………………………

Mart 2017.

pozivnica-novoprimljeni-2017-a

Tokom  marta u Galeriji SULUJ održana je  Izložba novoprimljenih članova Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS.  Čestitamo kolegama!

2016

Tamara Pantić i Jovan Pantić  /  POSTOJANJA I DALEKE STRAŽE

suluj-t-pantic-j-pantic-2016

   Od 17. decembra u Galeriji SULUJ  možete posetitei zajedničku izložbu  –  projekat POSTOJANJA I DALEKE STRAŽE, Tamare Pantić i Jovana Pantića. Postavka obuhvata slikarska i skulptoralna dela ovih autora. Izložba će trajati do 30. decembra.

…………………………………………………

DIJALOG  /  Jelena Bojanić i Milica Prelić

j-bojanic1_imagem-prelic1_image

Prikaz izložbe omogućio Portal gallery-shots.blogspot.rs. / Urednik portala i autor fotoreportaže – Milan Kralj

………………………………………………….

 
Mišo Filipovac / MOOD /  24.11-3.12.
 
 
 
  tn
 
 
 
 
Prikaz izložbe Miša Filipovca –  MOOD  / Portal gallery-shots.blogspot.rs
 
Zahvaljujemo se Milanu Kralju – autoru fotoreportaže i uredniku portala.
 
 
 
 
…………………………………………………..
 
 

MANIK _ Sound of snowing

plakat1

   Od 2. do 22. novembra u Galeriji SULUJ mogli ste pogledati izložbu umetničkog dvojca MANIK – Marije Vaude i Nikole Pilipovića, u čijem je fokusu problematika odnosa energije stvaralačkog čina prema svetu punom falsifikata, iskvarenog sećanja, gubitka oslonca, cinizma…
Postavka dela, velikih formata, sadrži kako apstraktni tako i figurativni likovni stilski repertoar uz preispitivanje numeričkih oznaka-kodova kojima smo ne samo okruženi već i potpuno zarobljeni u mreži identifikacija, praćenja, i u krajnjem – neslobode…

…………………………………………………
 
 

Irena Bijelić Gorenjak i Dragana Pajković Dodig  /  AKT

14560160_10209065470726472_736791692320114050_o

   “Umetnost ne odslikava realnost, ona prikazuje suštinu te realnosti koristeći, po potrebi, i irealna sredstva po svojim zakonitostima pomoću dirigovanog bezakonja. Sigurno da, do sada, teorije poznaju i dečje upoređivanje ženskog tela i, recimo, violončela… očiju i celih, četvoročetvrtinskih nota …violinskog ključa i stidnih dlačica …ali i to da akt sigurno nije pandan koncertu ili simfoniji, nego pre, nekoj vokalnoj kompoziciji sa jednim, dakle, solo interpretatorom.”

Goran Srećković

…………………………………………………………………………….

Nenad Ilić / FLUIDNOST , PREOBRAŽAJI

nenad-ilic_zeppelin_46x61cm

   Beogradski umetnik Nenad Ilić, predstavio se, u toku jesenje sezone galerije SULUJ, novim ciklusom crteža i akvarela pod nazivom FLUIDNOST, PREOBRAŽAJI.
Rafiniranim crtačkim umećem autor istražuje mogućnost preobražaja realnog, predmetnog okruženja u metafizičko – fantastički svet.
 
   Nenad Ilić rodjen je u Zemunu, 1959. godine. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a od 1988. godine. Pored likovne umetnosti, profesionalno se bavi i animacijom i grafičkim dizajnom.
 
 
…………………………………………………………………………………………………………………………
 
 

Svetlana Jovanović  /  COLOURFUL

s-jovanovic01
svetlana-markovic-jovanovic-02svetlana-markovic-jovanovic-03
 
 

   Izložba COLOURFUL, mr umetnosti Svetlane Jovanović, na kojoj umetnica predstavlja nove radove iz ovog ciklusa, nadovezuje se na njeno dugogodišnje bavljenje mikro i makro svetom prirode, kao neiscrpnom temom i inspiracijom.

  U apstraktnoj i ekspresivnoj igri, bogatog kolorita, ritma i atmosferičnosti, Svetlanini radovi osvajaju nas i uvlače u svoj metafizički svet…

Uporedo sa izložbom u Galeriji SULUJ, Svetlana Jovanović priredila je,  u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, izložbu novog ciklusa crteža pod nazivom NESTVARNI PEJZAŽI, na kojoj nam se ova autorka, koju znamo kao izuzetnog koloristu, predstavila jednom moćnom igrom grafičkih elemenata, u igri OBLIKA i OBLAKA.

   Svetlana Jovanović rodjena je u Šapcu, 1978. godine, živi i radi u Beogradu. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta Likovnih Umetnosti, a magistrirala na grupi za višemedijsku umetnost Univerziteta Umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a. Aktivno izlaže od 2000. godine, imala je dvanaest samostalnih i  niz kolektivnih izložbi, a bavi se i pedagoškim radom. Njeni radovi nalaze se u brojnim privatnim i galerijskim kolekcijama.

   Ove dve izložbe – dva velika ciklusa slika i crteža, zajedno sa izložbom održanom u Narodnom muzeju u Šapcu, koju je autorka imala početkom proleća zaokružuju i obeležavaju njenu ovogodišnju, veoma bogatu, stvaralačku produkciju.

Milica Stojšin, saradnik

………………………………………………………………………..

 • Irena Nikolić Micković  / Na kraljevskom putu
 • Peđa Rakićević  /  Autentična emotivnost prirode
 • Milan Hrnjazović  /  Razglednice sa Mediterana
 • Jelena V. Atanasijević  i  Slobodan Marinković  /  Kompozicije
 • Predrag Lojanica  /  Beleške u vremenu
 • Ljiljana Kolundžić  /  Ženske priče
 • Slavica Lazić Dundas  /  Prazna mesta

PRIRODA KAO MATERIJAL ZA SKULPTURU

SCULPTURE NETWORK – SEDMO IZDANJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA POSVEĆENOG TRODIMENZIONALNOJ UMETNOSTI U EVROPI

novogodišnji branč ‘16 

Nedelja, 24. januar 2016, 11.00 časova NYB16_Collage121115_cc_01_ae61a4819c

Organizacija Sculpture network priređuje Međunarodni festival posvećen savremenoj skulpturi sedmi put po redu. Novogodišnji branč 2016. održaće se širom Evrope 24. januara 2016, u 18 država, na 58 lokacija i prezentovaće širok pregled savremenih skulptorskih izraza, fokusirajući se na ovogodišnju temu “priroda kao material za skulpturu”. Učesnici su povezani preko društvenih mreža (Instagram, Twitter i  Facebook) i na taj način mogu da razmenjuju fotografije i postavljaju ih na „živi foto zid“.

Po drugi put ovaj događaj će se organizovati i u Beogradu, a domaćin će biti Galerija SULUJ. Program koji će se odvijati u galeriji sastoji se od:
1. izložbe plakata (land art projekti, skulpture od prirodnih materijala, ekološka skulptura…),
2. prezentacije umetnika
3. razmene ideja,
4. projekcije fotografija – uživo sa ostalih lokacija širom Evrope.

Umetnici koji učestvuju na izložbi su: Ana Petrović, Sanja Tomašević, Marko Crnobrnja, Milan Stošić, Branisalv Nikolić, Lise Wulff, Milica Stojšin, Đorđe Stanojević, Marko Vukša, Tamara Vukša, Marko Lađušić i projekat Terratorija (Ivan Jeremić, Branko Milanović, Petar Sibinović, Srđan Arsić, Ivana Milev, Bojan Atlija, Smilja Ignjatović, Ana Kulić), Milija Stojanović, Miroslav Prvulj, Ivan Gračner, Suzana Stojadinović, Nataša Sedej, Almir Šehić, Vana Prelević, Nada Kažić, Marina Stojanović i Nevena Popović.

snw_map_nyb16.indd

Različiti događaji širom Evrope ponovo otvaraju svoja vrata za ovaj Međunarodni  festival posvećen savremenoj skulpturi. Ljubitelji umetnosti mogu posetiti izložbe i instalacije, pratiti panel diskusije, predavanja, radionice i razgovore sa umetnicima, mogu se pridružiti posetama sa stručnim vođenjem umetničkim ateljeima, muzejima, galerijama, parkovima skulptura, fondacijama i produkcionim centrima. 58 mesta – rekordan broj učesnika – a publika koja bude posetila mesta može sresti protagoniste i videti kako nastaje savremena skulptura.

U Galeriji SULUJ biće prikazani radovi umetnika koji su realizovani od prirodnog materijala u skladu sa temom ovogodišnjeg događaja. Akcenat je na radovima i umetničkim projektima koji preko medija u kome su nastali i kroz realizaciju u otvorenom prostoru direktno komuniciraju sa prirodom i okruženjem. Događaj u Galeriji SULUJ je jedini koji se organizuje u ovom delu starog kontinenta (mapa se nalazi u prilogu). Cilj događaja je da se prikažu radovi velikog formata (trajni i privremeni)  koji se nalaze na različitim lokacijama i oni radovi koji koriste netipačan prirodni materijal za izradu trodimenzionalnih objekata.

Svi učesnici na svih 58 događaja povezani su virtuelno i u mogućnosti su da razmene utiske uživo na “Živoj galeriji” ovog događaja. Fotografije i komentari postavljeni na mrežama (Facebook, Twtter I Instagram) sa haštagom  #newyearsbrunch16 ili #natureforsculpture mogu da prate svi posetioci u 18 država.

Kompletan program predstavljen je na sajtu sculpture network gde se može pronaći svaka lokacija događaja: http://www.sculpture-network.org

Sculpture network je neprofitna organizacija koja podržava, ohrabruje i promoviše savremenu skulpturu, organizuje lokalne i međunarodne događaje, gde se evropska vajarska zajednica sreće, razgovara, povezuje i uživa u skulpturi. Svake godine od 2010, ljudi koji vole savremenu skulpturu okupljaju se početkom godine, istog dana, u isto vreme na različitim vrstama dešavanja širom Evrope.

 

2015

2014

2013

2012

2011

2010