2. BIJENALE MLADIH

2. BIJENALE MLADIH
ZOVEM SE SASVIM OBIČNO

Početak
Utorak 6. jun, 19h / Četvrtak, 8. jun, 18h / Subota, 10. jun, 18h

Pozivamo Vas na druženje i razmenu u sklopu početnih aktivnosti 2. Bijenala mladih pod nazivom ZOVEM SE SASVIM OBIČNO, koje će se održati u Galeriji SULUJ (Zgrada ANKER, Terazije 26, II sprat, Beograd), u utorak, 6. juna (19h), četvrtak, 8. juna (18h) i subotu, 10. juna (18h).

Organizacioni tim Bijenala mladih (OTBM) je u toku prethodne godine započeo rad na istraživanju teme sistemske nesigurnosti (mladih), realizujući veliki broj intervjua sa raznim pripadnicima društva. Bijenale će se održati u periodu od 5. septembra do 1. oktobra na velikom broju lokacija u Beogradu, a u ovoj pred fazi OTBM poziva sve da se uključe u zajednički rad na osmišljavanju javne kampanje u vezi sa nesigurnošću, produbljivanje razumevanja ove teme i artikulaciju zajedničkih intervencija.

Sistemska nesigurnost se odnosi na sve elemente neizvesnosti u životu, kako na one koji su nam poznati, tako i na one za koje nesvesno znamo, ali i na one za koje odbijamo da saznamo. Neki teoretičari ih određuju kao prećutna znanja i svesne zatvorenosti, dovoljno jake da utiču na našu orijentaciju u životu. Pošto društvom upravlja dominantni sistem eksploatacije – nesigurnost se sistemski distribuira i primetna je na svim nivoima kako kolektivnog, tako i pojedinačnog iskustva. Ono što nas zanima jeste transformativna priroda sistemske nesigurnosti. Šta polazeći od osećaja nesigurnosti možemo učiniti da promenimo sistem? Koje mogućnosti postoje da se njome uopšte bavimo, o njoj govorimo? (iz koncepta 2. Bijenala mladih)

PROGRAM:

Utorak 6. jun, 19h / O KONCU
Zajednička artikulacija zahteva u pogledu sigurnosti.

Četvrtak, 8. jun, 19h / SAMO DA TI ČUJEM GLAS
Čitajuća grupa #1: Javno zajedničko čitanje filozofsko-političkog teksta „Čega je Sarkozi ime?“ autora Alena Badjua sa diskusijom.
+ muzikica: Katarina Vasiljević, violina

Nedelja, 11 jun, 18h / KOSKE I KAČAMAK
Večera za prijatelje (i sve koji to žele biti) uz javni razgovor o kampanji Organizacionоg tima Bijenala mladih protiv sistemske nesigurnosti.
+ malo ozbiljnija muzikica i party

U periodu od 5-15. juna, ambijent Galerije SULUJ biće pretvoren u radni prostor Bijenala. Na zidovima će se nalaziti platna na kojima će biti moguće ispisivati poruke i ideje kako se boriti sa sistemskom nesigurnošću i koji su nam zahtevi u pogledu ostvarenja sigurnosti.

Bijenale mladih 2023. se realizuje u saradnji ULUS-a, SULUJ-a i Doma kulture Studentski Grad, a podržano je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i British Council-a.

Organizacioni tim Bijenala mladih