Džepovi u ormaru | Darija Gončarova

Džepovi u ormaru | Darija Gončarova

Pozivamo vas na otvaranje samostalne izložbe Darije Gončarove „Džepovi u ormanu“ u Galeriji SULUJ u subotu, 1. juna u 19 časova.

Projekat „Džepovi u ormanu“ zasnovan je na konceptu nehotičnih sećanja iz detinjstva i ima za cilj da rekonstruše i rekontekstualizuje ta sećanja kroz upotrebu individualnih artefakata koji se vrte oko centralne teme igre i zamene predmeta.

Proces odrastanja je proces razdvajanja, gde se doživljava gubitak prošlog stanja i prelazak u novo. Učestvovanje u igri tokom ovog prelaznog perioda je tehnika za stabilizaciju i navigaciju kroz te transformacije.

Darija posmatra igru kao alat za kompilaciju i mehanizam za reprodukovanje lično zaboravljenog: igra je vrsta prelaznog mesta, mesto gde važe potpuno drugačija pravila, gde se logika gradi unutar posebnog sveta večnog ponavljanja. Druga linija projekta je tema pomeranja, pokušaj pronalaženja stabilnog oslonca u suštinski nestabilnom svetu zajedničkog životnog prostora.

Otvaranje 1. juna u 19:00h Galerija SULUJ @ Terazije 26/ II sprat

Izložba će biti otvorena do 14. juna.

Darija Gončarova je interdisciplinarna umetnica. Rođena je 1993. godine u Samari, a od 2019. do 2022. godine živela je i radila u Sankt Peterburgu. Trenutno živi i radi u Srbiji. Diplomirala je na Državnom univerzitetu za arhitekturu i građevinarstvo u Samari 2015. godine. Od 2022. do 2024. godine studirala je na Institutu za savremenu umetnost Josef Bakstein. Prva izložba u kojoj je Daria učestvovala održana je 2016. godine, nakon čega je aktivno učestvovala u raznim kulturnim programima (obrazovne laboratorije i radionice, rezidencije, grupne i samostalne izložbe). Njeni radovi su izlagani na izložbama u Srbiji, Crnoj Gori, Jermeniji, Kirgistanu, Nemačkoj, Finskoj i Rusiji.