Hospitality | Dunja Ćorlomanović

Hospitality | Dunja Ćorlomanović

Pozivamo vas na otvaranje samostalne izložbe Dunje Ćorlomanović “Hospitality”, u četvrtak 25. aprila u 19h u Galeriji SULUJ.

Izložba Hospitality kritički preispituje genetski ili tradicijom usađenu obavezu našeg naroda pri kojoj porodica domaćina u jednom danu ugošćava mnogobrojne goste postupkom hranjenja. Ukoliko se, na primer, u kući planira neko slavlje, članovi porodice pristupaju višednevnoj pripremi rituala gošćenja, u kojoj glavnu ulogu preuzima ženska figura koja je u etru iskustva i sposobnosti. Središte gošćenja je trpeza. Tradicionalne domaćice i domaćini našeg podneblja često poistovećuju gostoljubivost sa pripremanjem obilne gozbe i omogućavanjem osećaja sitosti ili najedenosti. Nije redak slučaj da, ukoliko uđemo u kuhinju na dan ili nekoliko dana pre početka konkretnog rituala gošćenja, zatičemo domaćicu uplakanu, premorenu i nervoznu. Ukoliko je upitamo kako je, neretko će nam odgovoriti da jedva čeka da gošćenje prođe. Ako je potom upitamo zašto priprema toliko mnogo hrane na uštrb sopstvene snage i vremena i može li hranjenje gostiju da se realizuje kao simbolično posluživanje, nesumnjivo će nam odgovoriti čuđenjem i negiranjem. Takođe, tokom samog rituala gošćenja, uloga domaćice se često svede na aktivnosti usmerene prema trpezi kao što su posluživanje i rasklanjanje, bez prostora za druženje i razgovor sa gostima. Izložbom Hospitality želim da postavim pitanje zašto je gošćenje fokusirano na obilno jedenje i zašto domaćini, podcrtani u liku žene, osećaju nepokolebljivu dužnost prema tom ritualu. Da li je odgovorno obavljanje tog rituala vrednije od ljudskog susreta, verbalnog kontakta i druženja sa ljudima? Ova izložba, koja se sastoji od slika, instalacija i participativnog performansa koji će biti izveden prilikom otvaranja, između ostalog, nameće pitanja rodnih uloga, podele rada, kontrasta, prednosti i nedostataka tradicionalnog i savremenog društva, važnosti običaja, smernosti, bliskosti među ljudima, očekivanja, mogućnosti za iskorak i pobunu.

Izložba je otvorena do 14. maja.

Dunja Ćorlomanović (1995, Beograd) završila je studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je student završne godine doktorskih umetničkih studija na istom fakultetu, gde realizuje doktorski umetnički projekat Krevet za samca – tranične teritorije likovnog i poetskog narativa. Član je ULUS-a od 2020. godine. Bavi se slikanjem murala, angažovanom uličnom umetnošću i pedagoškim radom. Učestvovala je na nekoliko desetina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala sedam samostalnih umetničkih predstavljanja. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad.