Savremeni pogledi na grafiku i crtež

13-28. MAJ 2023.
„Savremeni pogledi na grafiku i crtež“

(u saradnji sa „Našom kućom” i Galerijom SULUJ)
U okviru manifestacije Muzeji za 10 u saradnji sa udruženjem „Naša kuća“ 13. maja 2023. godine u 19 časova održana je izložba pod nazivom „Savremeni pogledi na grafiku i crtež”.
Na samom otvaranju ispred ulaza galerije na ulici biće izvedena radionica „Prskaj!“ rad sa sprejevima i šablonima koju će izvesti umetnik i profesor Žolt Kovač sa studentima treće godine osnovnih studija Koncept i karakter dizajna i master studija Grafičkog dizajna Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd.
Radionice:
17. i 24. maja od 17-20 časova u prostoru Galerije SULUJ sa umetnicama i profesorkama Danielom Fulgosi sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, Majom Simić sa Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu , Jelenom Jocić sa Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd iz Beograda i studentima Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd i štićenicima udruženja „Naša kuća” / proces pravlјenja umetničke grafike tehnikom monotipije i otiskivanja različitih objekata i tekstura.
Udruženje „Naša kuća“ je udruženje za pomoć licima ometenim u razvoju gde se ručno proizvodi papir po japanskoj tehnologiji od paklica cigareta. Papir je različite deblјine i strukture maksimalnog formata 50x70cm.
Izložbu čine radovi naših renomiranih umetnika: Zorana Naskovskog, Žolta Kovača, Daniele Fulgosi, Zorana Todovića, Zorana Dimovskog, Maje Simić, Gorana Kovačevića, Dušana i Srđe Radovanović, Jelene Šalinić Terzić, Marije Šavije, Ivane Milev, Zvonka Tilića, Anice Radošević Babić, Aleksandra Botića, Jelene Sredanović, Snežane Petrović Panjković, Miloša Stanojeva, Sanje Žigić, Ivana Peraka, Jelene Marić, Gorice Pavlović, Miloša Petrovića, Dragane Kuprešanin i Jelene Jocić, na ručno pravlјenom papiru napravlјenom u udruženju „Naša kuća“.
Galerija SULUJ je osnovana 1994. godine, nalazi se na drugom spratu palate ANKER na Terazijama, u prostorijama umetničkog udruženja SULUJ osnovanog 1946. godine. Programski koncept galerije je negovanje i prezentacija savremene likovne – vizuelne umetnosti.
Cilј izložbe je edukacija i popularizacija umetničke grafike i grafičkih tehnika i crteža kod lica sa razvojnim poteškoćama i širom javnošću.
Izložba će biti otvorena do 28. maja 2023. godine.
Izložbu je podržao Grad Beograd.